Aktuálne

09.02.2013 08:09

 

Záchranári neodporúčajú ani vstup do tatranských dolín

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier hrozí veľké lavínové nebezpečenstvo.

VYSOKÉ TATRY. Za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách od 15 do 35 cm snehu.  "Vplyvom predchádzajúceho vetra rôznych smerov bol novší sneh previevaný na záveterné svahy, kde sú vytvorené málo stabilné snehové dosky a vankúše. Na hrebeňoch sú vytvorené preveje," informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných a Nízkych Tatier sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, t. j. 4. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. 

Snehová pokrývka je na väčšine strmých svahoch len slabo spevnená. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Taktiež sa predpokladá výskyt stredne veľkých, ojedinele aj veľkých spontánnych lavín, ktoré môžu zasiahnuť údolne trasy.

"Z tohto dôvodu neodporúčame pohyb vo vysokohorskom teréne a ani vstup do dolín. Tendencia lavínového nebezpečenstva je pri dnešnom pretrvávajúcom snežení mierne stúpajúca," varujú horskí záchranári.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a na mnohých miestach so snežením, v oblasti Tatier intenzívnejším. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -11° C do -3° C. Fúkal mierny, na hrebeňoch miestami čerstvý vietor s rýchlosťou do 35 km/h.